Menn som kommer hjem til dette tablået blir ofte mer pirret enn sjalu. Pixabay
Del saken

Man anslår at omtrent 20 % av kvinner og 10 % av menn er tiltrukket av personer av samme kjønn. Det er derfor ikke overraskende at mange utroskapsaker handler om likekjønnede seksuelle forhold.

Men reagerer partnere likt på utroskap, uavhengig av hvilket kjønn partneren har vært utro mot? Og er det forskjeller mellom menn og kvinner? Dette temaet har forskere ved universitetet i Nicosia i Hellas nylig publisert en studie om i Journal of Individual Differences.

Studien fant at både menn og kvinner var mer tolerante når utroskapen skjedde med en person av samme kjønn. Men det var allikevel store forskjeller.

Menn hadde langt sterkere preferanser for at partneren hadde vært utro med en annen kvinne, faktisk fire ganger så tolerante som kvinner i forhold til at partneren hadde vært utro med en mann. Kvinner var i gjennomsnitt mindre tolerante overfor utroskap, mens menn var mest intolerante når det gjaldt utroskap med motsatt kjønn.

Hva skyldes dette?

Når forskerne skal forklare hvorfor det er slik, så kommer de med nokså selvinnlysende forklaringer, som man neppe trenger doktorgrad i psykologi for å kunne tenke seg til.

En forklaring er at det blant gutter er en utbredt fantasi å ha sex med to kvinner, og hvis partneren har sex med andre kvinner kan mannen bli pirret ved at han ser muligheten for å delta i akten.

Dessuten: Det verste som kan skje for en mann rent evolusjonært er å kaste bort livet på å fostre opp en annen manns barn. Denne risikoen er jo ikke tilstede hvis partneren har et  sidesprang med en kvinne.

Mens for kvinner er det like skremmende uansett hvilket kjønn partneren er utro med. Den store frykten for en kvinne (evolusjonært) er å miste en partner som kan hjelpe henne med å både lage og oppfostre avkom. Om mannen rømmer med en mann eller kvinne er derfor underordnet.

Artikkelen avslutter med at det sikkert finnes andre teorier, som at utroskap kun er en «sosial konstruksjon», og at evolusjon ikke spiller noen rolle. Man må anta at artikkelforfatter har kjønnsforskere i tankene, da det er tvilsomt om man vil finne en biolog som mener noe så idiotisk.