Illustrasjonsbilde. Foto av imageBROKER/REX (2236712a) MODEL RELEASED Female person, with crossed fingers behind her back, superstition VARIOUS
Del saken

Vi juger for å slippe unna, men ingen slipper unna. Menneskekroppen reagerer på usannheter, både egne og andres, konkluderer Marianne Magelssen i en kronikk i Klikk.no.

Marianne Magelssen er utdannet sykepleier, men jobber nå som forfatter, foredragsholder og coach. Hun har skrevet flere bøker blant annet «Pust for livet» om stressmestring, atferdsendring og tilstedeværelse.

Bare en liten vridning fra sannheten påvirker kroppen. Når vi juger trekker kroppen seg ubemerket sammen, spesielt den store mellomgulvmuskelen, den som skal sørge for god bevegelse og fullstendig pust. Den gjentatte strammingen av mellomgulvmuskelen vil over tid skape et endret pustemønster, pusten blir kortere og mer forknytt, skriver hun, og fortsetter:

Vi reduserer oss selv

Vi reduserer oss selv uten å vite om det, og sakte skapes det en avstand mellom det kroppen vet er sant og det vi tror er sant. Denne konflikten vil over tid gjøre oss mindre tydelig for oss selv og andre. Vi juger for å beskytte oss, slippe konfrontasjoner, manipulere og få andre til å være det vi ønsker. Mest av alt juger vi for oss selv.

Annerledes er det når vi er ærlige om hva vi føler, konkluderer Marianne Magelssen. Da slapper kroppen av fordi det vi sier samsvarer med det vi føler. Å snakke sant åpner opp og skaper bevegelse. Pusten blir dyp og fullstendig, og vi er i balanse, forklarer hun til Klikk.no.

Når vi ikke snakker sant trigger vi kroppens stressrespons, når vi snakker sant trigges avspenningsresponsen og Vagusnerven styrkes. Nerven tilhører den delen av nervesystemet som gir kroppen ro. Vi trenger at denne delen av nervesystemet fungerer best mulig for å ha et godt, tilstedeværende liv. Forknytt pust svekker nerven. Når nerven er sterk kan du kjenne og høre hva du trenger og hvem du er.