Illustrasjonsfoto: Martin Lee/REX
Del saken

Under coronakrisen er det mange som har en del tid til overs. Da kan det være lett å tenke at man skal bruke mye ekstra tid på hudpleie.

Det er nok lett å tro at det å pleie huden mye mer enn vanlig vil gi bedre resultater, men dette stemmer ikke, skal vi tro sier Eli Holme Lie, som er hudterapeut ved Haugesund Hudpleieklinikk.

– Grunnen til det er at mange kan overbehandle huden sin og dermed svekke hudbarrieren, sier Eli Holme Lie til KK. 

Les også: 3 tips mot tørr hud

Rutine

Hun har satt opp en guide til en god hudpleierutine som ivaretar en sunn og balansert hud. Den innebærer å rense huden morgen og kveld hver dag, gjerne med et olje- eller krembasert produkt, for å fjerne sminkerester, smuss og overflødig talg fra hudoverflaten. En god fuktighetskrem morgen og kveld er også viktig, for å ivareta fukt og fettbalanse. En egen krem for øyeområdet er også viktig morgen og kveld, og bidrar til å motvirke tegn på aldring. Serum kan man også bruke hver morgen og kveld, for spesifikke behov.

I tillegg kan man bruke en peeling, som skånsomt fjerne døde hudceller fra hudoverflaten, én til to ganger i uken. Man må være forsiktig med å ikke overdrive dette, da hudbarrieren trenger døde hudceller for å ivareta hudens beskyttende funksjon. Videre anbefales det at man også begrenser bruk av maske til én til to ganger i uken. Dette er det lurt å gjøre rett etter at man har peelet huden, da den vil være ekstra mottagelig. 

Overbehandling

– Masker fungerer mer som velvære og jobber kun på det øverste hudlaget. Mye hudpleie er ikke alltid løsningen. Kunsten er riktig behandling til riktig hud. Det er mulig å overbehandle huden. Det kan føre til flere kviser, økt pigmentering og faktisk fremskynde aldersprosessen. Det er viktig å vite hvilke ingredienser som vil passe til din hud – og hvilke som ikke passer, sier Isabella Bukurie Bessières, dermatologisk sykepleier og deleier av Elite Helse.