I 2017 sto en lang rekke kvinner fram og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt. Her er Weinstein utenfor en rettsbygning i New York i februar i år. Foto: John Minchillo/AP/NTB scanpix
Del saken

Harvey Weinsteins forsvarere ber om at 67-åringen dømmes til fem år i fengsel. Det er langt mindre enn maksimalstraffen.

Det er av rettsdokumenter det går fram at forsvarerne ber dommeren gi Weinstein kun fem år i fengsel. De argumenterer blant annet med at Weinstein har alvorlige helseproblemer, og at han har lidd et historisk fall. De skriver også at det burde bli tatt i betraktning at han har støttet veldedige formål.

Weinstein ble i februar i år dømt for voldtekt og overgrep. Han risikerer til sammen opptil 29 år i fengsel. Straffeutmålingen i saken er ventet onsdag.

Fakta om Harvey Weinstein

* Født i New York 19. mars 1952. 67 år gammel. Far til fem barn.

* Amerikansk filmprodusent som sammen med broren Bob først grunnla Miramax Films, deretter The Weinstein Company. De har vunnet de prestisjetunge prisene Oscar og BAFTA og har vært nominert til Emmy et titall ganger.

* I oktober 2017 sto en lang rekke kvinner fram i The New York Times og New Yorker og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

* Hollywood-stjernene Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Salma Hayek er blant dem som i løpet av de neste dagene og ukene sa de var blitt trakassert av Weinstein.

* Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

* Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, blitt utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene.

* I mai 2018 meldte han seg selv for politiet i New York. Han ble tiltalt for voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep mot to kvinner. Han ble løslatt mot en kausjon på 1 million dollar.

* I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at hadde gjort noe galt.

* I januar måtte Weinstein møte retten i New York, tiltalt for overgrep mot to kvinner – en voldtekt i 2013 og ett tilfelle av tvunget oralsex i 2006.

* Weinstein har beklaget sin oppførsel, men avviser at han har gjort noe ulovlig og erklærte seg ikke skyldig.

* Mandag 24. februar ble han kjent skyldig i overgrep og voldtekt.

* Straffeutmåling i saken ventes onsdag. (NTB)