Illustrasjonsbilde: Pixabay.
Del saken

En familieterapeut og en psykologspesialist deler sine tips for å oppnå og vedlikeholde et godt parforhold. 

– Det viktigste er noe så enkelt og så vanskelig som kommunikasjon. Fortell hvordan du vil ha det, og bli enig om tidsbruk og oppgavefordeling, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK. 

Vanlige kilder til konflikt i et parforhold dreier seg ofte om økonomi, barneoppdragelse, hvem som gjør hva av husarbeidet, hvor mye tid man har for seg selv, samt problemer med svigerforeldre.

Les også: Eksperter: – Mange står i fare for å ikke finne en kjæreste

Ta vare på hverandre

Winter oppfordrer par til å ikke glemme å gjøre typiske kjæresteting, som å gå ut og spise eller lignende. Man er nødt til å bruke tid på hverandre. Mange glemmer å være kjærester, spesielt etter at man har fått barn sammen. Samtidig presiserer Winther at det også er viktig at man holder sexlivet ved like. I tillegg er det viktig at man utvikler det vennskapelige aspektet ved å gjøre aktiviteter sammen, som å gå tur, planlegge ferie eller trene sammen.

– Mens man spiser sitter man ansikt og ansikt, og har mulighet til å prate sammen. Måltidet er viktig. I tillegg bør man skru av TV-en på kveldstid innimellom, og prate sammen. Spør hvordan den andre har det, finn på noe sammen, ha små, felles prosjekter, sier psykolog Eva Tryti. 

Systematiser husarbeidet

Husarbeid er faktisk det par krangler mest om. Derfor anbefaler Tryti også at det er viktig at man lager et system på arbeidsfordelingen i hjemmet. Videre er det viktig at man avstår fra å være nedlatende eller bruke nedsettende karakteristikker når man har en diskusjon, som potensielt kan lede til en krangel.