Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken

En ekspert som har jobbet med guttespeidere i USA kan meddele at så mange som 7819 overgripere har figurert som toppledere i organisasjonen.

Ifølge Dr. Janet Warren, som har vitnet i en pågående rettssak om forholdene, har flere 7819 voksne forgrepet seg på 12 254 ofre. Dette rapporterer ABC News. 

Warren sa i sitt vitnemål at hun har vært i konktakt med organisasjonen, Boy Scouts of America, i løpet av de siste fem årene. Hun forklarte at hun og hennes team jobbet seg gjennom en stor mengde dokumenter, og avdekket de 7819 overgriperne.

– Ved å gå gjennom filene, identifiserte vi 12 254 ofre, sa Warren i retten.

Les også: Bragenominert for sterk roman om overgrep

Beklager

Speiderorganisasjonen beklager den oppsiktsvekkende nyheten.

– Vi bryr oss dypt om alle ofre for barnemishandling, og beklager oppriktig til enhver som ble rammet under sin tid som speidere. Vi tror på ofre, vi støtter dem, og vi har betalt for ubegrenset rådslag med personer de selv har valgt, sier Boy Scouts of America i en uttalelse til ABC News. 

Organisasjonen bedyrer at de har vært nøye med utvelgelse av frivillige til speiderledere, og hevder at de «ikke på noe tidspunkt bevisst har latt en overgriper jobbe med unge», og at de umiddelbart rapporterer slike hendelser til politiet.

Transparens

Materialet Dr. Warren har gjennomgått har aldri blitt presentert for offentligheten før. Advokat Jeff Anderson, som representerer ofrene i denne sammenhengen, er kritisk til mangelen på transparens. 

Boy Scouts of America har aldri faktisk sluppet disse navnene i noen form som kan være kjent for offentligheten. De har aldri advart samfunnet om at denne læreren, denne treneren, denne speiderlederen, er en kjent barneovergriper, sier Anderson til ABC News.