Biff Stroganoff. Foto: EM
Del saken

Biff Stroganoff er en undervurdert rett. Min oppskrift er nok ikke original, men den smaker uansett godt!

Det som er mest hårreisende for purister er nok at jeg bruker rødvin i sausen, siden jeg syns dette løfter retten til et helt annet nivå. Dessuten bruker jeg entrecôte i stedet for indrefilet, noe man enkelt kan endre på etter egne preferanser.

Pixabay

Du trenger:
600 gram okse entrecôte i biter av 2 cm
1 kurv champignon eller aromasopp
2 løk, kuttet i biter
3 fedd hvitløk, finhakket
1 dl kremfløte
1 dl Crème Fraîche
2 dl rødvin
2 dl oksekraft evt. buljong
1 ts Dijon-sennep
1 ss tomatpuré (takk til oppmerksomme lesere!)
Smør til steking
1 ss røkt paprika, ungarsk type hvis du får tak i det
1 ss timian
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Ha smør i en jerngryte, stek løk på middels til høy varme. Ha i tomatpuré. Krydre med salt, masse pepper, røkt paprika og timian. Løken kan godt bli litt brun, men ikke for mye. Skru ned varmen, rør inn litt ekstra smør og hvitløk. La det surre i et par minutter før du tilsetter et glass rødvin. La vinen koke inn til det halve, tilsett kraft eller buljong. La gryten putre mens du klargjør sopp og kjøtt.

Start med å steke soppen i en tørr stekepanne på forholdsvis høy varme. De vil da ganske raskt krympe mye, og begynne å svette ut vann. Når soppen slutter å svette, krydrer du med salt og pepper. Deretter har du oppi en klatt smør og demper varmen til middels/høy varme. La soppen bli delvis brun før du har den i gryta.

Krydre kjøttet med salt og masse nykvernet sort pepper. Sett stekepannen på maks varme, tilsett olje. Når pannen er glovarm bruner du kjøttet i to omganger, avslutt bruningen med å vende kjøttet i en spiseskje smør. Legg det ferdig stekte kjøttet på et fat. Kok ut stekepannen med litt varmt vann slik at du får med all den gode stekesmaken, hell i gryta.

Nå tilsetter du fløten og lar den såvidt boble i noen minutter. Deretter tilsettes sennep og Crème Fraîche. Bland godt sammen. Kok opp, skru ned varmen til minimum og smak til med salt og pepper.

 

 

Til slutt har du oppi kjøttet. Det skal kun varmes opp, fire-fem minutter er mer enn nok.

Servering:
Det klassiske er å servere denne retten med ris, men jeg foretrekker potetmos (se oppskrift her). Jeg serverer også småbiter av små sylteagurker ved siden av, men dropper rødbeter siden jeg ikke liker det.

Vintips:
Man trenger en kraftig rødvin, en god Rioja av typen Reserva eller Gran Reserva fungerer utmerket. Puristene kan drikke russisk vodka…

God appetitt!