Foto: Frank May / NTB scanpix
Del saken

Noen aldrende foreldre er skuffet over manglende besøk av sine voksne barn, som ofte sliter med dårlig samvittighet. 

– I stedet for at det føles koselig hvis en gammel mor ringer og ønsker seg mer besøk, kan det føles som enda et krav, konstaterer Bjørk Matheasdatter, samlivsekspert, spaltist og forfatter av boken «Å elske og bli elsket», til ABC Nyheter.

Ifølge henne er det gjerne den beryktede tidsklemma som er kjernen i problemene mellom foreldre og deres voksne barn. Skal man passe en jobb, samt egne barn i tillegg til alt annet som skjer i livet, blir det gjerne et ekstra press dersom ens foreldre klager på at man sjelden kommer på besøk. Relasjonen kan påvirkes negativt av dårlige måter å kommunisere på.

Les også: Symptomer og årsaker til tidlig overgangsalder hos kvinner

Ansvar

Matheasdatter understreker at det er forelderen som har det største ansvaret for relasjonen, selv om barnet er blitt voksent. Og problemer kan være forankret i fortiden. For eksempel må voksne barn kunne forvente en unnskyldning fra sine foreldre, selv for noe som skjedde langt tilbake i tid. Terapeuten påpeker at det blir feil å å forvente besøk fra voksne barn hvis man selv ikke har vært flink til å bruke tid på barnet sitt.

Dialog

Psykolog og samlivsekspert Frode Thuen mener dialog må til for å løse problemer. Det er viktig at begge parter har evne til å se seg selv i konflikten. Man må lytte og utfordre seg selv i stedet for å være defensiv og gå til angrep. Det er også viktig å være diplomatisk. Er du et voksent barn med skyldfølelse kan du spørre deg selv; hvorfor? Er det slik at du bør ringe oftere eller komme oftere på besøk?

– Det som skjer er at noen blir veldig nærsynt. Den ene av partene kan ødelegge dialogen. Det er krevende fordi det handler om sterke følelser. De er glade i hverandre. Det handler om forventninger og tilknytning, sier Thuen.