Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Del saken
I juli var det 50 år siden mennesket for første gang satte sine bein på månen. Nå kommer tre astronauter fra måneferdene til Oslo.

Romferja Apollo 11 ble skutt opp fra John F. Kennedy Space Center i Florida 16. juli 1969. Fire dager senere, 20. juli klokken 21.17.40 norsk tid, landet fartøyet Eagle på månen. Noen timer senere gikk amerikanske Neil Armstrong på månen og samtidig inn i historien.

Etter denne ferden foretok amerikanerne ytterligere seks bemannede reiser til månen. Fem av dem var vellykkede, mens en av dem måtte avbrytes.

Dette var den berømte Apollo 13-ferden, som skulle være den tredje landingen på månen. Romferja ble skutt opp 11. april 1970, men på vei til månen eksploderte en av oksygentankene.

– Houston, vi har hatt et problem her, rapporterte pilot John Swigert til bakkemannskapene.

Astronaut fra Apollo 13

Astronautene om bord jobbet i beste MacGyver-stil med å finne løsninger for å overleve ferden.

Fartøyet landet i Stillehavet 17. april 1970 med astronautene i god behold. En hel verden fulgte med på landingen, og den dramatiske ferden har i ettertid blir filmatisert med Tom Hanks i hovedrollen.

28. august kommer en av virkelighetens hovedpersoner til Oslo. Fred Haise var pilot om bord i månelandingsfartøyet i Apollo 13 og skulle bli det sjette mennesket på månen, men fikk altså aldri satt sine bein her.

Han og flere andre astronauter inntar scenen på Oslo Konserthus onsdag 28. august.

Kretset rundt månen alene

Blant dem som kommer, er astronaut Al Worden. Han var ikke på månen, men var pilot for kommandofartøyet på Apollo 15 i 1971. Dermed kretset han 75 ganger rundt månen alene, mens hans to medastronauter var nede på månen.

Worden har selv sagt at det viktigste ikke var å se månen på nært hold, men å se Jorden fra lang avstand.

Også Apollo-astronaut Charlie Duke kommer til Oslo. Han var med Apollo 16 i 1972 og gikk sammen med John Young på månen. Dette ble den neste siste månelandingen hittil. De to tilbrakte tre dager på månen.

– Usigelig lettelse

I tillegg til amerikanerne, kommer svenske Christer Fuglesang – den første skandinaviske astronauten. Han har vært på to lengre opphold i den internasjonale romstasjonen ISS i 2006 og 2008.

Også Erik Tandberg (86) kommer. Han er for mange nordmenn synonym med månelandingen i 1969 og loset folket gjennom NRKs direktesendinger denne dagen, sammen med journalist Jan P. Jansen.

Øyeblikket da Eagle landet har Tandberg beskrevet som en usigelig lettelse. Han både fikk frysninger og ble rørt.

– Da følte jeg det. Det var et voldsomt inntrykk, en voldsom prestasjon, sa Tandberg til NTB i juli i forbindelse med 50-årsjubileet for månelandingen.