Foto: Mood Board/REX
Del saken

For mange er det nok ingen nyhet at ekspertene mener at middelhavskostholdet er den sunneste måten å spise på. Ny forskning viser at den er enda sunnere enn først trodd.

Under følger fem årsaker som gjør middelhavskosten fordelaktig, baser på en liste utarbeidet av iFORM:

Kosten forebygger brystkreft. 

Kvinner som spiser middelhavsmat med mye olivenolje har hele 68 prosent lavere risiko for å få brystkreft enn kvinner som spiser mat som er vanlige andre steder i den vestlige verden. 

Forebygger demens

Etterhvert som man blir eldre skrumpes hjernen, og evnen til å lære noe nytt og å huske blir svekket. Forskning fra University of Edinburgh i Storbritannia viser at hjernen ikke skrumper like fort med alderen dersom man holder seg til middelhavsmat.

Les også: Derfor bør kvinner drikke øl

Lettere å holde vekten

Middelhavsmaten inneholder riktignok fett fra olivenolje, avokado, nøtter og ost, men det fremgår av mange studier at kosten likevel gir større og mer varig vektnedgang enn fettfattig, mager kost. Forskning fra 2016 avslører at man kan gå enda lettere ned i vekt om man supplerer middelhavskysten med ekstra olivenolje, i stedet for å spise nøtter mellom måltidene. 

Styrker benmassen 

Middelhavskosten styrker benmassen og beskytter mot brudd, noe som forklarer hvorfor kvinner ved Middelhavet er lite utsatt for osteoporose eller benskjørhet. 

Forlenger livet

Også når det kommer til levetid troner middelhavskosten på toppen. Dette kan man se helt ned på cellenivå, i de såkalte telomerene, som er mikroskopiske endestykker på kromosomene, og sier noe om hvor lenge vi lever. Kvinner som spiser tradisjonell middelhavsmat, har betydelig lengre telomerer enn dem som har et mer usunt kosthold. Det er et tegn på at de eldes saktere.