(AP Photo/Steven Senne, File)
Del saken

I snitt brukte 2,6 prosent av landets ungdomsskoleelever cannabis minst én gang i 2017. Bruken er størst i Hemnes kommune i Nordland, skriver NTB, gjengitt av Forskning.no.

Kommunal Rapport har hentet ut tall om cannabisbruken blant ungdomsskoleelever fra en gjennomgang Folkehelseinstituttet har gjort av Ung Data-undersøkelsen. Andelen ungdomsskoleelever i Hemnes som tok cannabis minst én gang i fjor var 6,8 prosent. Det er den høyeste andelen blant kommunene som er med i tallene som Folkehelseinstituttet (FHI) for første gang har sammenfattet.  Instituttet har utelukket tall fra små kommuner på grunn av hensynet til personvern for elevene som har svart.

Bak Hemnes følger Askøy kommune (4,6 prosent), Sykkylven (4,4 prosent), Sandefjord (4,2 prosent), Vestby (4,2 prosent), Vestnes (4,2) og Horten (4,1 prosent). I Oslo svarer 3,7 prosent av ungdomsskoleelevene at de brukte cannabis i fjor, mens andelen er på 3,9 prosent i Bergen og 3,6 prosent i Trondheim. Ringsaker kommune har landets laveste andel av unge cannabisbrukere, ifølge undersøkelsen. Kun 0,9 prosent av ungdommene i kommunen rapporterer om bruk.

Verdal og Kongsberg er på andre og tredjeplass når det gjelder lavest andel, med henholdsvis 1,2 og 1,3 prosent som melder om cannabisbruk, skriver Forskning.no.

Enhetsleder for helse og velferd Andrew Butt Amundsen i Hemnes kommune, forklarer den høye cannabisbruken i kommunen med sosiale utfordringer på andre områder. For eksempel har kommunen høy andel innbyggere på sosialhjelp og barnevernssaker. «I sum gir disse sosiale utfordringene også utslag på tilbud om narkotika og bruk av narkotika», sier han til Kommunal Rapport.